onsdag 15 februari 2012

Var uppmärksam!


Dags för en övning i mediakritik. Läs den här artikeln:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/elin-och-per-var-forsta-kullen-pa-jamstalldhetsdagis

Utvärdering av könsneutraliseringsdagis alltså.

Först läser man: "Hur tiden på Tittmyran har påverkat dem kan ingen av dem säga, de var så små och minnena är vaga. Dessutom präglas personligheten av många olika saker och mest inflytande har nog familjen haft" MEN så smyger journalisten in: "men visst avtryck har jämställdhetsdagiset gjort hos dem". På ledande frågor får man de svar man vill ha.

Sedan läser man: "Varken Per eller Elin minns just de här delarna. Det som etsat sig fast är däremot att alla barn av båda könen gjorde mycket tillsammans och efter eget val". Så vill journalisten gärna få med "Killarna lekte lika mycket i dockvrån som tjejerna i kuddrummet.". En rimlig slutsats kan man tycka. Men var det verkligen så de uttryckte sig? Eller har journalisten dragit den slutsatsen själv? Det får vi aldrig veta.

Så kommer dräparen: "Personalen använder inte ordet ”hen”. Det gjorde man inte på Tittmyran heller.
– Nej, och det tycker jag låter lite överdrivet. Det är inte något fel med att säga ”han” och ”hon”, säger Elin."

Jävlar!

Slutligen konstaterar man som läsare att hon jobbar på förskola och han jobbar som lastbilschaufför.

Helvete också!!

Den vid det här laget förmodligen panikslagne journalisten klämmer dock in: "Elin Gedin ska söka till Polishögskolan inom kort och även Per Johansson har planer på att byta yrkesbana". Per medger  (efter påtryckningar från högröd journalist) att han kan tänka sig att söka ett traditionellt kvinnligt yrke.

Journalist med svår andnöd klämmer slutligen in: "Och vi har tjejer på jobbet, säger han.". AHA!!! Tjejer på jobbet alltså!!!

Fundera nu en liten stund på hur mycket annat du läser som är filtrerat och vinklat för att du sakta men säkert skall förändra ditt tyckande och tänkande så att du blir en duktig, passiviserad, konsumerande, laglydig och källsorterande medborgare...

3 kommentarer:

  1. Min favorit var att alla påstådda fördelar de båda fått i sitt liv kunde härledas till den genusmedvetna uppväxten, men att båda ändå hamnat i "könsbestämda" yrken, det var minsann ren slump!

    SvaraRadera
  2. Exakt, Nathaniel. Han är chaffis och hon är förskollärare. Undrar hur länge de letade innan de hittade några att intervjua. Dessa två måste ju ha varit några av de mest politiskt korrekta ändå. :-)

    SvaraRadera
  3. "Hjernevask", programmet som fick Norge att lägga ner alla bidrag till genusforskningen: http://www.youtube.com/watch?v=r-KbHyJ6rLU

    Se det om ni inte har det. Är riktigt bra :)

    SvaraRadera