tisdag 21 februari 2012

Källsorteringsbluffen


Politiker vill att du källsorterar dina sopor. Varför? Inte för att spara pengar eller rädda miljön. Det finns inga belägg för att det verkligen är så.

Ovanstående bild togs i Stockholm igår (20 februari 2012) och visar hur färgade och ofärgade glas blandas trots att de av medborgarna sorteras rätt från början.

Industrin tjänar stora pengar på billig tillgång till råvaror och det har vuxit fram en ny näringslivsgren - återvinningsbranschen. Men miljön blir varken bättre eller sämre.

Ordet miljö kommer från franskan och betyder "mittenplatsen" - alltså där du befinner dig. Med andra ord avgör du vad du tycker om miljön. Och det är begripligt att du inte vill vada i stinkande sopor. Och det är lika begripligt att det inte är så trevligt att bo i en stad som t.ex. Kabul som ligger insvept i en dimma av brända sopor. Men den extrema ambitionsnivån vi har i Sverige måste betraktas som politisk. Det är helt enkelt bra att engagera medborgarna i lokala angelägenheter. Då vandaliserar de mindre och är mer rädda om det offentliga. Vilket sparar pengar och ger politiker positiv goodwill.

YLE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar