onsdag 22 februari 2012

Bättre och bättre dag för dag del 2

Uppmärksamma läsare noterar att detta är andra gången vi använder samma rubrik. Som så många gånger ligger vi steget före och ser trender, känner av pulsen och lägger örat mot marken. Vill du vara först med nyheten i fikarummet - läs PK-brottsmyndigheten!

Ämnet är både kärt och känsligt. Blir det bättre och bättre eller sämre och sämre? Skrämmande nog finns det många aktörer som tjänar på att människor upplever sin omvärld som farlig, otäck och oförutsägbar. Statistik och forskning visar dock på motsatsen. Världen blir bara tryggare och tryggare. Alla levande system innehåller en evolutionär komponent, en kraft som driver utveckling mot det som är gynnsamt. I vår fysiska värld är överlevnad och fortplantning gynnsamt (för artens överlevnad) - alltså blir världen sakta men säkert mer överlevnads- och fortplantningsvänlig.

Glöm myter om klimatkollaps, krig, sjukdomar och epidemier. Sluta tro på Dr Doom som talar om "the perfect storm" på finansmarknaderna. Svält är på god väg att utrotas helt. Biotoper som tidigare var hotade är idag helt återställda t.ex. Östersjön. Torsken är åter på normala nivåer.

Det du däremot skall oroa dig för är journalister, media, kulturpersoner, politiker, forskare och tjänstemän som har en egen agenda. Ett s.k. särintresse. De vill t.ex. sälja mer, få mer pengar, få mer uppmärksamhet, få ökade anslag, få röster i valet etc. De har allt att vinna på att du är orolig. Oroar dig. Därför läser du i tidningen om kris, krig och konflikt. Därför talar politiker om uppoffringar som måste göras i det allmännas intresse. Därför hotas du och din familj av surt regn, flyktingar, rysk maffia, det nya kalla kriget om Arktis, Irans kärnvapen och fan och hans moster.

Rädda väljare kan lätt lockas med falska löften om trygghet. Rädda läsare vill hålla sig informerade. Eller droga sig. Antingen fysiska droger men även rent psykiskt genom att titta på nonsensprogram på TV.

Lite fakta:

- I Europa har antalet mordoffer minskat 30-faldigt sedan medeltiden, från 40 per 100 000 invånare under 1300-talet till 1,3 i dag.

- Andelen av befolkningen som dött i krig bland jägare och samlare och primitiva jordbrukare är i genomsnitt 524 per 100 000 invånare, vilket är många fler, relativt sett, än vad Tyskland och Sovjet förlorade under andra världskriget

- När dog det flest människor? Under andra världskriget svarar alla. Nej, värst av alla krig var An Lushan-upproret i Kina på 700-talet som krävde 36 miljoner människors liv. Det skulle ha inneburit 429 miljoner döda med nuvarande folkmängd!!

- Sen då? Sen kommer väl WWII? Nix, på andra plats kommer mongolernas härjningar på 1200-talet, och på tredje slavhandeln i Nordafrika och Mellanöstern från 600- till 1800-talet. Först på nionde plats hittar vi andra världskriget...

DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar