tisdag 14 februari 2012

DN och Egalia har fel!

I dagens DN (var annars) kan man läsa om förskolan "Egalia" där barn inte bara är han och hon utan även "hen" ibland. DN påstår att det finns stöd i skollagen och förskolans läroplan.

I den nya Skollagen (2010:800) står det inte en enda bokstav om detta. Det enda stycket som innehåller ordet "identitet" är följande:

"Lika tillgång till utbildning
8 § Alla ska, oberoende av geografisk hemvist och sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i skolväsendet om inte annat följer av särskilda bestämmelser i denna lag.
I diskrimineringslagen (2008:567) finns bestämmelser som har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter inom utbildningsområdet oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder."

Denna skrivelse handlar om att alla har rätt till utbildning oavsett bakgrund - inte om att PK-ängsliga södermalmsföräldrar får bedriva experiment med barn efter eget godtycke. Skrivelsen i Diskrimineringslagen främjar lika rättigheter och möjligheter vilket inte har ett smack med aktiv könsneutralisering att göra.

Det är oklart vilken läroplan som DN och Egalia syftar på men vi utgår från att det är "Läroplan för förskolan Lpfö 98, reviderad 2010". Det är nämligen den som gäller.

I läroplanen finns ordet identitet med två gånger men inte i samband med formuleringar som på något sätt främjar könsneutralitet.

Källkontroll? Journalisthögskolan? Nähä...

Med andra ord drivs förskolan "Egalia" med en inriktning som saknar stöd såväl i skollagen som i läroplanen.

Och vi har avslöjat ännu ett försök från PK-lobby och vänstermedia att tumma på sanningen i syfte att vrida opinionen ett snäpp till. Det brukar dock bli motsatt effekt i slutänden.

Men det är skönt för föräldrar och skattebetalare att veta att Egalia är HBT-certifierad av RFSL.

28 kommentarer:

  1. Och hur har du tänkt att man ska kunna bedömma barn sexuella läggning genom en hetronormativt indelning innan dom vet det själva?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att låta barnen leva sitt liv och upptäcka själva efterhand? Att kalla barn för "hen" och säga att det inte är skillnad på dom oavsett kön gör inte att dom accepterar varandras lika värde. Tänk om ditt barn går runt å tror att han/hon är homosexuell fast den inte är det? Eller att din son får för sig att han är tjej och försöker skära av sin balle för han tror att den är en styggelse? Genusskiten kan ta sig i tacoremsan! Barn skall växa upp utan dessa påståenden med "hen"! Killarna kommer ju inte födas till en bunt kvinnohatande Strindbergare och tjejerna till manshatande Boye's.

      Radera
  2. Jag tror att du missade detta

    "Skolan ska aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter. Det sätt på vilket flickor och pojkar bemöts och bedöms i skolan, och de krav och förväntningar som ställs på dem, bidrar till att forma deras uppfattningar om vad som är kvinnligt och manligt. Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster. Den ska därför ge utrymme för eleverna att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet."

    SvaraRadera
  3. "Det övergripande målet för jämställdhetspolitiken är ett samhälle där
    kvinnor och män har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter
    inom alla väsentliga områden i livet."
    Jämställdhetspolitiken: Delad makt-delat ansvar,proposition 1993/94:147.
    www.jamstallt.se/docs/Jamstalldhet_i_nya_Skollagen_och_Lgr11.pdf

    Eftersom "möjligheter" är ett rätt luddigt ord i sammanhanget så kan man nog använda denna om man vill visa hur "lagen bryts".

    Exempel på möjligheter kan ju sträcka sig från allt mellan "att få ha klänning", "att uppmuntras till att visa känslor.

    SvaraRadera
  4. Varför skall "man" bedöma barns sexuella läggning??? Du får nog söka dig till någon pedofilring istället.

    Det är inte förskolans uppgift att bedriva könsneutraliserande experiment. Det finns inget stöd i lagen eller i läroplanen för det. Sorry.

    Lydelsen "ge utrymme" är bra, men det är ju inte alls det man sysslar med på Egalia och andra liknande verksamheter.

    SvaraRadera
  5. Svar
    1. Inte riktigt säker på att jag förstår vad du menar. Jag kollade bara lagen och vilket tänkbart utrymme man hade att tolka den.

      Går man till läroplanen är det rätt tydligt:
      "Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster" i första kapitlet.

      Radera
  6. Hade tydligen en äldre formulering, här är den nyaste jag hittade.

    ""1. Läroplan för förskolan, Lpfö 98
    ”Vuxnas sätt att bemöta flickor och pojkar liksom de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att forma flickors och pojkars uppfattning om vad som är kvinnligt och manligt. Förskola skall motverka traditionella könsmönster och könsroller. Flickor och pojkar skall i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller.”

    SvaraRadera
  7. Men herregud! Undrar hur många som kommer att få en idetitetskris i Sverige i framtiden? Det är redan i dag många som mår dåligt på grund av att vi gör allt för att sudda ut könet i detta land? "Vilket kön har du...ehh jag vet inte riktigt...en Hen kanske?? Dras du till kvinnor eller män? Ehh..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tänk om det i framtiden blir... SOM I FINLAND!
      Eller som i något annat land där man pratar språk som inte har ord för "han" och "hon" utan bara neutromform alá hen!!!
      DET VORE JU HELT SJUKT!!!

      Nej, du "Anonym"(obs! Neutrum!), nu är det dags för mellanmål, kom ut ur kuddrummet, men lämmna offerkofta och foliehatten i maskeradkistan!

      Radera
  8. Så sjukt hela grejen, det finns två kön, vi är olika men lika mkt värda. Punkt slut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Punkt slut." - när man inte har riktiga argument!

      Radera
  9. Men Kelkka, det du saxar är fortfarande inte samma sak som att t.ex. exprimentera genom att ta bord orden "han" och "hon" och ersätt med "hen". Eller att skriva om texten till "En sockerbagare" och ta bort alla "han". Att motverka är inte samma sak som att manipulera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sockerbagare hon bor i staden...

      Radera
    2. Knäppskalle, det vet ju alla att sockerbagare är han.

      Radera
  10. Det finns negrer och vita också. Vi är olika men lika mkt värda. Punkt slut.

    Andra leksaker till negrerna?
    Eller är det SÅ FARLIGT att börja ifrågasätta?

    SvaraRadera
  11. Det va jag som skrev det första inlägget. Nä, man ska inte bedöma barn sexuella läggning. Det är väl det som är poängen med en könsneutral förskola, att alla ska kunna utvecklas fritt oberoende av sexuell läggning. Jag personligen tror det är mindre risk att få en personlighetskris senare i livet om man tillåts utvecklas utan förutfattade meningar om vad kön är. Det är ju ingen hjärntvätt som sker...

    SvaraRadera
  12. "bestämmelser som har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter inom utbildningsområdet oavsett kön, KÖNSÖVERSKRIDANDE IDENTITET eller uttryck"

    Hur missade du det? Transpersoner är en av de mest utsattagrupperna i Sverige, med självmordsfrekvenser som är rent löjliga. Ingenting kude vara viktigare än att förebygga att ett barn tar livet av sig, och än så länge är det i stort sett bara Egalia som ens försöker skapa en miljö där barnen kan vara trygga med och skapa självföretoende som gör att de kan klara av pressen från dem som inte vill låta dem vara. Det är bra mycket viktigare än att ett ord sticker i ögonen på dig!

    SvaraRadera
  13. Ok. Om det då är som så att vi skall ge alla barn samma rättigheter och möjligheter, då är det väl rätt rimligt att vi utgår ifrån att de allra flesta är heteronormativa till sin läggning (gilla eller ogilla, men det är svårt att komma runt detta).
    Det innebär då att vi riskerar att skapa tveksamhet om identiteten hos majoriteten, för att motverka uppkomsten av motsvarande hos minoriteten.

    Känns litet grand som den vanliga svenska lösningen, att vi prioriterar på bekostnad av majoritetens välmående minoritetens utvecklingsmöjlighet (exempelvis i mitt plugg, där vi som kan något tvingas spendera halva dagarna med att försöka hjälpa dem som varken vill, eller kan) på bekostnad av vår egen utveckling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Det handlar inte om att alla ska bli lika eller att ta bort något utan att barnen ska få utvecklas till unika individer. Vi vill inte ta bort det biologiska könet. Det är det sociala könet vi arbetar med, säger Lotta Rajalin"

      Radera
  14. Kort svar till samtliga:

    Vi skall vara rädda om varandra och se till att våra barn växer upp i en trygg miljö och ge dem bästa möjliga förutsättningar. I det ligger INTE att utan lagstöd experimentera med små barn.

    Det är klart att föreståndaren för Egalia försöker bagatellisera den extrema metoden. Men för tillfället är kö för att få in sina barn där (enligt artikeln).

    Beträffande läroplanen så finns det i formuleringarna inget stöd för att tvinga på barn könsneutralisering. Även om förskolepersonalen påstår annat så vill barnet givetvis leva upp till det HAN eller HON uppfattar som eftersträvansvärt. Så vad man säger om valfrihet så är det bara skitsnack. Barn klarar inte det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Lotta Rajalin menar att kritiken bygger på missuppfattningar, att man tror att förskolan inte tillåter barnen att ha ett kön."

      Känns som du missuppfattat lite vad det är de håller på med. Att inte pracka på barn könsroller är inte samma sak som att beröva dem deras kön. Förstår inte vad du ser som så experimentielt med det hela? Känns som du har en mer ideologisk syn än vetenskaplig på detta.

      Radera
    2. Vi refererar till artiklarna, Egalias hemsida och andra liknande verksamheter. Det finns ingen neutral (icke-feminstisk) forskning, inget lagstöd och inget stöd i läroplanen för att göra det de gör.

      Radera
  15. PK-brottsmyndigheten, på vilket sätt skulle det inte finnas lagstöd? Som tidigare konstaterats i denna tråd så står det i läroplanen för förskolan att ”Vuxnas sätt att bemöta flickor och pojkar liksom de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att forma flickors och pojkars uppfattning om vad som är kvinnligt och manligt. Förskola skall motverka traditionella könsmönster och könsroller. Flickor och pojkar skall i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller.”

    Ett sätt att göra detta i praktiken är att genom att i olika sammanhand använda "hen". Ett exempel skulle kunna vara: "Idag ska vi hälsa på hos polisen. Hen ska visa oss hur man fångar bovar". Detta istället för att som traditionellt använda "han" och implicit tala om för barnen är polis är en man. Detta är inte att experimentera utan att konkret närma sig målet i läroplanen. Detta är förstås bara ett litet exempel men målet är att på olika sätt få barnen att utvecklas till det de vill och inte det som vi vuxna förväntas att de ska vara. På vilket sätt är detta fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ted - läs artiklarna (båda DN-artiklarna), blogginlägget och svaren på kommentarerna så får du svar på dina frågor.

      Radera
    2. PK-brottsmyndigheten - det är just det jag gjort och ställer mig då frågan hur du kan hävda att det inte finns lagstöd? Läroplanen är ju minst sagt tydlig på denna punkten. Jag försökte sedan ge ett enkelt exempel och fråga vad som vad fel med det. Vore intressant om du kunde utveckla.

      Radera
  16. Själv skulle jag vilja ha mina barn på en socialkonservativt kristen förskola där de lär sig svenska folkvisor och seder.
    Våra förskolor är överbefolkade med femitrister som ser indoktrinering av unga som sin uppgift här i livet. Nu har de sett att få har nytta av sina universitetsstudier till genuspedagoger och då drar den här debatten igång. Därför slog det mig att få klagade på Hitlerhjugends när dessa uppfostrade det uppväxande släktet och därför kommer troligen få att ifrågasätta våra dagistanters strävan till en pk-profilerad genusuppfostran. Kom bara ihåg att barnen inte själva väljer hur de skall bli indoktrinerade och det har inte varit helt ovanligt att makthavare blivit kritiserade för att de varit på Hitlerjugend som barn. Men hade de egentligen något val?
    Kan våra kommuner upplysa oss om var vi kan hitta socialkonservativa förskolor?

    SvaraRadera
  17. Jag skulle i alla fall vilja ha möjlighet att välja en förskola till mina barn där man garanterat inte håller på med något genustrams. Det största problemet tror jag är rent semantiskt - genusvetenskap är ju faktiskt ingen vetenskap, det är en ideologi.

    SvaraRadera