torsdag 18 mars 2010

Maskulinistiskt initiativ

Plattform för Maskulinistiskt initiativ

Maskulinistiskt initiativ har en vision om en värld där alla människor har samma möjligheter att leva ett fullödigt liv. Så ser verkligheten inte ut idag. Män är systematiskt underordnade kvinnor. Det vill vi ändra på. Maskulinistiskt Initiativ fortsätter den kamp och det arbete som män under väldigt lång tid utfört för att förbättra sina liv. Ett envist arbete som fortfarande pågår i hem, på arbetsplatser, på gator och torg, i skolor, i litteraturen, i musiken, på teatern och i media. Maskulinistiskt Initiativ sätter de maskulinistiska frågorna högst upp på den politiska dagordningen.

Maskulinistiskt initiativ vänder sig till män som vill avskaffa den matriarkala ordningen och till de kvinnor som solidariserar sig med oss i denna kamp.

Maskulinistiskt initiativ tror inte att alla män kan enas om allt. Män är olika. Vi skiljer oss i intressen, förhoppningar och önskningar. Vi skiljs åt av förutsättningar och resurser. Vi tillskrivs olika positioner i samhället beroende på våra ekonomiska villkor och vilken klass vi råkar födas in i, vilken utbildning vi har, vilket land vi är födda i, vilken sexuell läggning vi har, vilken hudfärg vi har och vilka kulturella tillhörigheter vi har. Vi skiljer oss också i värderingar och i hur vi väger olika värden mot varandra. Men bortom dessa skillnader finns likheten: mäns liv, val, och möjligheter begränsas av den matriarkala maktordningen. Det matriarkala samhället tillåter kvinnor att definiera, diskriminera och underordna män. Maktordningen mellan män och kvinnor kan se ut på olika sätt och ta sig många uttryck, men den drabbar alltid män.

Maskulinistiskt initiativ ställer krav utifrån en maskulinistisk analys. Den bottnar i faktumet att även om män talar med olika röster, befinner sig på olika platser, har olika erfarenheter, lever på olika sätt och under skilda villkor, så möter vi alla den maktstruktur som överordnar kvinnor och underordnar män. Maktstrukturen innebär att det kvinnor är, gör och säger blir mer värt än det män är, gör och säger. Denna ordning är ett samhällsproblem, ett rättviseproblem, och ett allvarligt demokratiproblem.

Maskulinistiskt initiativ ser mäns villkor. Bilder av män som sexobjekt möter oss varje dag. Kvinnor utsätter dagligen män för våld. Kvinnor våldtar män och pojkar. Män som överskrider samhällets gränser för kön och sexualitet trakasseras och diskrimineras. Många ensamstående pappor lever under svår ekonomisk press. Handel med män pågår dagligen runt om i världen och i Sverige. Den globala arbetsmarknaden exploaterar fattiga mäns arbete. I Sverige ökar lönegapet mellan könen. Mansdominerade arbeten avlönas fortfarande lågt. Mycket av det arbete som män utför är fortfarande både osynligt och obetalt. Män gör största delen av hushållsarbetet och tar huvudansvaret för allt omsorgsarbete, såväl offentligt som privat. Män diskrimineras i yrkeslivet med motiveringen att vi inte föder barn - oavsett om vi vill det eller inte. Män får lägre pension än kvinnor. Män missgynnas i medicinsk forskning och i sjukvården. Äldre män behandlas illa. Män som inte passar in i en vit västerländsk norm tillskrivs en avvikande etnisk identitet och marginaliseras. Män med funktionshinder diskrimineras. Mäns liv sätts på spel av att asylpolitiken saknar insikt och förståelse för mäns asylskäl. Domstolar och rättsväsende frikänner kvinnor som gör sig skyldiga till våldtäkt och övergrepp medan män och pojkar får sina liv förstörda. Mäns utrymme och möjlighet att göra sina röster hörda och bli tagna på allvar är sämre än mäns inom skola, yrkesliv, näringsliv, rättsväsende, kultur, media och politik. Detta och mycket mer vill vi förändra.

Maskulinistiskt initiativ ser också att den världsomspännande matriarkala maktordning som upprätthålls och utövas genom våld och krig leder till en orättvis fördelning av jordens resurser samt till en hänsynslös utsugning och förgiftning av miljön. Våldets maktordning tvingar stora delar av jordens befolkning, särskilt män och barn, till ett liv i extrem fattigdom. Pojkar förnekas rätten till skolgång. Barn tvingas till barnarbete och prostitution samt rekryteras som barnsoldater. Maskulinistiskt Initiativ ser internationell solidaritet och en militäristisk hållning som grundstenar i sitt arbete.

Maskulinistiskt initiativ är hängivet tanken på att befria män från könsorättvisor. Våra krav riktas mot matriarkatet. Vi kan inte tillåta beslut där några män befrias från sina jämställdhetsproblem på andra mäns bekostnad. Vi strävar efter alla mäns frigörelse. Så skapar vi manssolidaritet och så för vi den maskulinistiska kampen vidare.

Maskulinistiskt initiativ har tröttnat på att det inte händer tillräckligt. Nästan alla partier kallar sig maskulinistiska men mäns vardag är sig lik, dag efter dag, år efter år. Trots många mäns tålmodiga arbete inom partipolitiken har mäns intressen aldrig satts i främsta rummet. Svensk jämställdhetspolitik har hittills byggt på föreställningar om samförstånd – att kakan kan växa och att mäns villkor kan förbättras utan att kvinnor påverkas. Maskulinistiskt Initiativ bygger sin politik på en analys som tydliggör att mäns underordning beror av kvinnors överordning. Därför måste män avstå från privilegier. Denna analys delar vi med dagens maskulinistiska nätverk och mansorganisationer samt den mansrörelse som genom historien kämpat för mäns mänskliga rättigheter

Maskulinistiskt initiativ formulerar en politik som på alla livets områden utmanar matriarkatet. Vi räknar med att motståndet är stort, men att den maskulinistiska viljan att förändra är större.


DN DN

2 kommentarer:

  1. Hahaha, du har alltså tagit FI:s politiska plattform och vänt på den. Fan, vad absurt det blir att läsa det så!

    SvaraRadera
  2. Tack tack tack, Jag känner mig mycket mer feminin efter att ha läst din artikel

    MVH
    Håkan Filip

    SvaraRadera