torsdag 9 juni 2011

Vita medelklassmän på Södermalm

I dagens DN kan man läsa en hårt vinklad artikel om att "mannen kämpar i sin nya roll".

Det DN glömde att förtydliga är att den "man" man talar om inte är särskilt representativ. DN:s ständigt återkommande beskäftiga attityd är att människor alltid är vita medelklassmänniskor i innerstaden. Ibland är det bara ett försvinnande litet antal människor runt Nytorget i Stockholm som känner igen sig. Invandrarmän, arbetarmän, överklassmän, white trash-män etc göre sig icke besvär.

Det är bedrövligt att Sveriges största morgontidning inte förmår att lyfta de trötta journalistögonen en liten bit över horisonten (=Söder Mälarstrand) när de glor ut genom tidningsskrapans fönster på Marieberg. Det finns ett mycket stort antal män och kvinnor över hela Sverige som inte alls känner igen sig. Tråkigt för dem kan man tycka, köp inte tidningen! Men DN, Aftonbladet och SVT är gigantiska megafoner som trycker ut åsikter, bildar opinion och sätter en norm. De bestämmer vad som är "rätt" och vad som är "fel".

Sverige är ett klassamhälle, den som inte ser det är blind. Under de senaste femtio åren har Sverige dessutom blivit ett klassresesamhälle. Nästan alla svenskar rör sig uppåt inom sin klass. Ytterst få svenskar lyckas byta klass under en livstid. Denna energislukande aktivitet underblåses av journalister som är undermåliga i sin research och inte minst i sin passion för sitt yrke.

När man beskriver en man som kämpar i sin nya roll beskriver man vita medelklassmän som rör sig från lägre medelklass (pappan var mellanchef på Posten, mamman dagisfröken) till övre medelklass (de jobbar själva med kultur eller med reklam). Detta är den primära källan till förvirringen. Att ledande opinionsbildare förtiger detta är sanslöst.

Det finns ingenting bra eller dåligt med att göra en klassresa, det är förklarligt eftersom vår livssituation avseende status, prylar och möjligheter hela tiden ökar, något som för 100 år sedan var förbehållet en liten överklass-klick. Det som är dåligt är att man inte kan kalla en spade för en spade. Det som är dåligt är att ledande åsiktsmegafoner låtsas som att fenomenet inte existerar när det i själva verket är grundorsaken till förändringar som man försöker beskriva.

Om makten är snedfördelad i ett äktenskap är det en personlig och individuell fråga, inte en politisk angelägenhet. Om en man är rädd för det våld eller hot om våld som förekommer i samhället så är det hans privata problem, inte en allmän trend. Det finns inget nyhetsvärde och inget allmänintresse i en sådan observation.

En ärlig nyhet med allmänintresse vore att undersöka vilka mekanismer som driver medelklassen att tro att de går mot överklass när de bygger kök med teppanyakihällar eller dricker skumpa i St Tropez.

Vårt förslag är att begränsa utgivningen av DN till Vasastan och Södermalm samt några hushåll väster om Järntorget i Göteborg.

DN NM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar