torsdag 31 mars 2011

Patriarkalt och misslyckat?

PK-brottsmyndigheten har suttit stilla i båten ganska länge nu. Inte av lättja utan för att både journalister och forskare skött sig ganska bra en längre tid. Inte ens på Newsmill har vi hittat något att kasta oss över.

Nu är det dock slut på friden. I dagens nätupplaga av DN är det dags igen. Ett PK-virus av gravare sort har trängt sig in vad som skulle kunna vara ett fridfullt betraktande av etablerad konst. Kritik är alltid välkommen men om kritiken baseras på ängsliga och skitnödiga PK-åsikter - då smäller käftarna igen.

När vi hade slutat skratta så försökte vi utröna vad det är Malin och Jessica vill ha sagt. Smaka lite på den här formuleringen: "Kan det vara så banalt att syftet är att erbjuda en fristad för legitim konsumtion av erotiska bilder skenbart frikopplad från tids- och rumskontexter: en pornotopia?"

Tänk dig att du tittar på en volleybollmatch. I pausen har arrangören förberett ett litet spex. Den ordinarie matchbollen är utbytt mot en Buttericks-variant som exploderar när man rör den. De båda lagen skrattar gott och slänger upp bollen och måttar en smash. Båda lagen och hela publiken vet att det är rolig twist, ett spex, ett knäppt tilltag av arrangören. Utom två imbeciller. Som båda hoppar upp och drämmer till bollen. Pang! Gapskratt!!

Detta är en bra bild av Malin och Jessicas mognads- och begåvningsnivå, främst avseende social mognad, självinsikt, samhällsinsikt - och viktigast av allt: förmågan att förstå vilka medel som helgar målen. Om deras avsikt var att påverka svenskars syn på objektifiering, sexism, konsumtion av erotiska bilder, kvinnoförakt, voyerism eller vad fan de nu vill - så kan man väl lugnt påstå att de skjutit sig i foten strax efter de gjorde självmål.

Konst är allt. Konst är för alla. Inte för bara för en politiskt korrekt elit. Inte bara för genusförvirrade forskarassistenter vid konstvetenskapliga institutioner.


2 kommentarer:

  1. Så Malin och Jessica tycker att MM har "misslyckats i sitt myndighetsuppdrag".

    Ville, Valle och Viktor:
    en centralbyråkrat
    en centralbyråkrat
    han får inte var lat
    etc..

    SvaraRadera