måndag 17 maj 2010

Könsroller KAN förstärkas i skolan

Den aktuella artikeln i Svenskan är rena julafton för PK-brottsmyndigheten.

Dels använder rubriksättaren det finurliga journalistiska ordet KAN, dels försöker journalisten trycka på läsaren en märklig moralkaka som föga överensstämmer med hur det faktiskt ser ut och fungerar hos "verklighetens folk".

Man tackar och bockar, det är inte varje dag man får ett smash-upplägg serverat!

Först - ordet "KAN". Du har säkert märkt att det går att göra nyheter av precis allt om man klämmer in ordet "KAN". "Daniel och Victorias bröllop KAN ställas in" handlar inte om att bröllopet faktiskt kommer att ställas in utan om att det finns någon bortglömd skrivning i författningssamlingen som kommer att rundas.

Förutom en liten akademisk klick på Södermalm och kanske runt Järntorget i Göteborg så är det ingen svensk som tror på att en institution (skolan) faktiskt präglar barnens roller. Rollerna styrs primärt av barnens umgänge (på skolgården, hemma med kompisar etc), TV och film samt föräldrar och syskon.

Alla som har gått i skola de senaste 50 åren vet att de budskap som trummas ut av skolpersonal är antiteser - det man skall protestera mot och göra uppror mot.

Dessutom är själva idén om styrning av könsrollerna helt barock. Varför skall en skattefinansierad organisation bestämma över beteenden och värderingar? I totalitära stater fungerar det så men detta skall föreställa en demokrati!

Skolans genusarbete KAN få motsatt effekt.

1 kommentar:

  1. Könsdriften är däremot mycket stark i skolan. Åtminstone om vi talar om högstadiet och gymnasiet.

    SvaraRadera